Odmiany miodu
Odmiany miodu
Odmiany miodu zależą od kwiatów, z których pszczoły zbierały nektar. Generalnie uznaje się, że jest to nektar z jednego gatunku kwiatów, które w danym okresie kwitną lub na które pszczoły zostają wywiezione. Jeżeli nektar pochodzi z różnych kwiatów w podobnych proporcjach – jest to miód wielokwiatowy. Na terenie Polski można spotkać miody odmianowe z rzepaku, lipy, malin, akacji, gryki, chabru, mniszka, facelii, spadziowe i inne.
MIÓD LIPOWY
Uznawany jest za jeden z najlepszych miodów nektarowych. O barwie bursztynowo-żółtej, przyjemnym zapachu kwiatów lipy i smaku lekko ostrym. Wykazuje on działanie antybiotyczne, przeciwgorączkowe, wykrztuśne, napotne, lekko rozkurczowe i moczopędne.
Zalecany przy przeziębieniach, grypie, kaszlu, schorzeniach dróg oddechowych, nadciśnieniu.
MIÓD GRYCZANY
Ulubiony przez wielu smakoszy miodu ze względu na swój ostry smak i aromat. O barwie ciemnobrązowej. W większym stopniu niż inne miody jest bogaty w witaminę C.
Najskuteczniejszy z miodów w leczeniu chorób układu krążenia, głównie o podłożu miażdżycowym. Udrażnia i uelastycznia naczynia krwionośne.
Zalecany przy kruchości naczyń krwionośnych, przy osłabieniu pamięci, wzroku, słuchu, w stanach wyczerpania, w nerwicach.
Ze względu na dużą zawartość rutyny przypisuje mu się również właściwości odmładzające.
MIÓD AKACJOWY
Charakteryzuje się subtelnym, delikatnym smakiem. O barwie lekko żółtej. Krystalizuje relatywnie powoli. Skrystalizowany ma barwę niemal białą.
Wzmacnia układ krążenia. Działa uspokajająco, moczopędnie oraz bakteriobójczo.
Zalecany przy przeziębieniach, trudnościach w trawieniu (np. w nadkwasocie żołądka), w zapaleniu dróg moczowych i przy zmniejszonym wydalaniu moczu.
MIÓD WRZOSOWY
Wyróżnia się barwą zbliżoną do koloru mocnej herbaty o odcieniu czerwonawym oraz przyjemnym, lekko gorzkawym smakiem. Jako jedyny z polskich miodów w trakcie krystalizacji przyjmuje galaretowatą konsystencję.
Zalecany przy problemach z drogami moczowymi, przy przeroście gruczołu krokowego, w stanach depresyjnych.
MIÓD MALINOWY
O jasnej barwie, po skrystalizowaniu niemal białej. Bardzo smaczny. Podobnie jak miód lipowy, posiada właściwości antybiotyczne.
Zalecany przy przeziębieniu.
MIÓD SPADZIOWY
Wytwarzany ze spadzi iglastej. Ma ciemną barwę, po skrystalizowaniu niemal czarną. Wykazuje działanie antybiotyczne, antyseptyczne, wykrztuśne i przeciwzapalne.
Zalecany szczególnie w schorzeniach górnych dróg oddechowych, jako środek wzmacniający siły obronne organizmu, przy problemach z układem moczowo-płciowym.
MIÓD WIELOKWIATOWY
Powstaje z nektaru kwiatów wielu gatunków roślin leśnych, łąkowych, uprawnych, drzew i krzewów. Jego barwa zależy od procentowego udziału nektaru poszczególnych roślin. Polecany jest szczególnie dla alergików, uczulonych na pyłki kwiatowe. Miód z okolicy w której się mieszka, jedzony przed wystąpieniem dolegliwości, działa jak szczepionka. Niewielka zawartość pyłków kwiatowych w tych miodach sprawia, że nie uczula, a uodparnia.
Zalecany jest na ogólne wzmocnienie i regenerację.
MIÓD MNISZKOWY
Powstaje z nektaru kwiatów mniszka pospolitego. O jasnożółtej barwie, słodkomdłym smaku i zapachu kwiatów mniszka pospolitego. Dzięki zawartej w miodzie cholinie, obniża poziom lipidów w wątrobie i zwiększa wydzielanie żółci.
Zalecany w chorobach wątroby i dróg żółciowych, chorobach reumatycznych, niedokrwistości. Przyspiesza gojenie wszelkich ran.
MIÓD RZEPAKOWY
W stanie płynny ma barwę słomkową. Po skrystalizowaniu natomiast jest biało-kremowy. Szybko krystalizuje, nawet już po kilku dniach. Ze względu na zawartość wyłącznie cukrów prostych łatwo przyswajalny przez wątrobę.
Zalecany w chorobach układu krążenia (przeciwdziała miażdżycy oraz poprawia zaopatrzenie mięśnia sercowego w tlen i elementy odżywcze), w chorobach wątroby oraz przy infekcjach górnych dróg oddechowych, przy schorzeniach skóry. Obniża ciśnienie krwi. Stosowany zewnętrznie na rany przyspiesza ich gojenie.