Miód darem natury
Przed tysiącami lat nasi praprzodkowie odkryli, że ta żółto-brunatna, półpłynna substancja, którą podbierają z dziupli drzew owadom, jest nie tylko niezwykle sycąca i smaczna. Ale daje większą sprawność. Uodparnia organizm. A nawet leczy choroby.
Z biegiem czasu człowiek nie tylko nauczył się w jaki sposób wykorzystywać lecznicze możliwości miodu, ale zaprzyjaźnił się z pszczołami. Poznał je lepiej, a wreszcie „udomowił”, zapewniając sobie stały dostęp do tego wytwarzanego przez nie daru natury.
Ale co jest w miodzie takiego wyjątkowego, że cieszy się do dziś niesłabnącą popularnością? Że można go znaleźć niemal w każdym domu?
W skład miodu wchodzą:
- Węglowodany (głównie cukry proste, łatwo przyswajalne przez nasz organizm, jak glukoza i fruktoza)
- Kwasy organiczne (glikonowy, jabłkowy, cytrynowy)
- Białka
- Enzymy pochodzące głównie z gruczołów ślinowych pszczół (np. oksydaza glukozy, inwertaza, amylaza)
- Acetylocholina (neurotransmiter biorący min. udział w przewodzeniu nerwowym )
- Flawonidy
- Witaminy – B1, B2, B6, B12, kwas foliowy, kwas pantotenowy i biotyna.
- Mikroelementy: (potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan, kobalt i inne).
- Olejki eteryczne
Wartość kaloryczna 100 g miodu waha się w granicach 320–330 kcal.
A jedna łyżka miodu stanowi ok. 20 g. W celach leczniczych, lekarze zalecają zjadanie 3 łyżek miodu dziennie.
Jego trawienie, podobnie jak owoców, trwa poniżej 2 godz. Dla porównania: kawy i herbaty – ponad 2 godz., szpinaku ok. 3 godz., pieczywo, ziemniaki, ogórek, rzodkiewka, kurczak – 3-4 godz., tłuste mięso – ponad 5 godz.
Wszyscy wiemy, że miód ma wyjątkowe działanie lecznicze i odżywcze.
Cenne właściwości miodu znane już były w Starożytności. W grobowcach faraonów znajdowano miód nadający się do spożycia. Królowa Kleopatra, słynna ze swej urody i sposobów jej pielęgnacji, zażywała kąpieli w oślim mleku i miodzie.
Dlaczego warto jeść miód?
Pominąwszy jego wyjątkowe walory smakowe, miód jest pokarmem łatwo przyswajalnym. A co za tym idzie bardzo korzystnym dla człowieka. Cukry proste zawarte w miodzie są bezpośrednio wchłaniane do krwi.
- Naturalny antybiotyk
Poprzez działanie nadtlenku wodoru silnie hamującego rozwój bakterii, grzybów, pierwotniaków.
- Działa przeciwzapalnie, wykrztuśnie
- Wspomaga pracę serca, wzmacnia jego wydolność
- Acetylocholina w miodzie obniża ciśnienie krwi i poprawia krążenie,
- Podwyższa odporność organizmu na choroby
- Leczy choroby skórne, przyspiesza gojenie się ran
- Wspomaga leczenie chorób układu pokarmowego (wrzody żołądka, dwunastnicy, nieżyt jelit)
- Działa przeczyszczająco
Na problemy z zaparciami wskazane jest wypicie rano na czczo szklanki wody z rozpuszczoną w niej wieczorem łyżeczką miodu
- Wspomaga pracę serca, wzmacnia jego wydolność, powodując silniejsze, spokojniejsze bicie (szczególnie miód gryczany i rzepakowy)
- Pomaga w leczeniu niedokrwistości. Zawarte biokatalizatory stymulują produkcję czerwonych ciałek krwi
- Poprzez swoje cenne właściwości odżywcze wspomaga oraz regeneruje osłabione siły witalne organizmu po przebytych chorobach, przy wyczerpaniu pracą fizyczną i umysłową
- Stanowi świetną odtrutkę w przypadku nadużywania kawy, papierosów, alkoholu, leków.
Jedna łyżka miodu obniża zawartość alkoholu w krwi do 18%.
- Ma duże znaczenie w prawidłowym funkcjonowaniu dzieci. Wspomaga ich rozwój umysłowy i zwiększa odporność na choroby.
Jak delektować się miodem, żeby możliwie najwięcej skorzystać z jego cennych właściwości?
- Najkorzystniejsze dla naszego organizmu jest picie miodu rozpuszczonego w wodzie. Rozpuszczamy jedną łyżeczkę miodu w letniej wodzie. Napój ten pozostawiamy na kilka godzin. W ten sposób zwiększamy aktywność enzymów miodowych., np. przygotowujemy go wieczorem, a małymi łyczkami wypijamy na czczo rano.
- Ważne, żeby zjadać miód tak, aby jak najdłużej pozostawał w jamie ustnej. Gdy go potrzymamy dłużej w ustach, może bezpośrednio przedostać się do kapilarów naczyń krwionośnych wyściełających jamę ustną. Co za tym idzie jego działanie jest szybsze. Więc jedzmy miodek z chlebem lub sam, ssąc go długo.
- Miód podgrzany do temperatury 45° C traci większość swoich leczniczych właściwości. Dodany do gorącej herbaty lub mleka pełni głównie rolę słodzika.