MASAŻ LECZNICZY I RELAKSACYJNY. INDYJSKI MASAŻ GŁOWY

Miód darem natury

Przed tysiącami lat nasi praprzodkowie odkryli, że ta żółto-brunatna, półpłynna substancja, którą podbierają z dziupli drzew owadom, jest nie tylko niezwykle sycąca i smaczna. Ale daje większą sprawność. Uodparnia organizm. A nawet leczy choroby.

Z biegiem czasu człowiek nie tylko nauczył się w jaki sposób wykorzystywać lecznicze możliwości miodu, ale zaprzyjaźnił się z  pszczołami. Poznał je lepiej, a wreszcie „udomowił”, zapewniając sobie stały dostęp do tego wytwarzanego przez nie daru natury.

Ale co jest w miodzie takiego wyjątkowego, że cieszy się do dziś niesłabnącą popularnością? Że można go znaleźć niemal w każdym domu?

 W skład miodu wchodzą:

  • Węglowodany (głównie cukry proste, łatwo przyswajalne przez nasz organizm, jak glukoza i fruktoza)
  •  Kwasy organiczne (glikonowy, jabłkowy, cytrynowy)
  •  Białka
  • Enzymy pochodzące  głównie z gruczołów ślinowych pszczół  (np. oksydaza glukozy, inwertaza, amylaza)
  • Acetylocholina (neurotransmiter biorący min. udział w przewodzeniu nerwowym )
  • Flawonidy
  • Witaminy – B1, B2, B6, B12, kwas foliowy, kwas pantotenowy i biotyna.
  • Mikroelementy: (potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan, kobalt  i inne).
  • Olejki eteryczne

Wartość kaloryczna 100 g miodu waha się w granicach 320–330 kcal.

A jedna łyżka miodu stanowi ok. 20 g. W celach leczniczych, lekarze zalecają zjadanie  3 łyżek miodu dziennie.

Jego trawienie, podobnie jak owoców, trwa poniżej 2 godz. Dla porównania: kawy i herbaty – ponad 2 godz., szpinaku ok. 3 godz., pieczywo, ziemniaki, ogórek, rzodkiewka, kurczak – 3-4 godz., tłuste mięso – ponad 5 godz.   

Wszyscy wiemy, że miód ma wyjątkowe działanie lecznicze i odżywcze.

Cenne właściwości miodu znane już były w Starożytności. W grobowcach faraonów znajdowano miód nadający się do spożycia. Królowa Kleopatra, słynna ze swej urody i sposobów jej pielęgnacji, zażywała kąpieli w oślim mleku  i miodzie.

Dlaczego warto jeść miód?

Pominąwszy jego wyjątkowe walory smakowe, miód jest pokarmem łatwo przyswajalnym. A co za tym idzie bardzo korzystnym dla człowieka. Cukry proste zawarte w miodzie są bezpośrednio wchłaniane do krwi.

  • Naturalny antybiotyk

Poprzez działanie nadtlenku wodoru silnie hamującego rozwój bakterii, grzybów, pierwotniaków.

  • Działa przeciwzapalnie, wykrztuśnie
  • Wspomaga pracę serca, wzmacnia jego wydolność
  • Acetylocholina w miodzie obniża ciśnienie krwi i  poprawia krążenie,
  • Podwyższa odporność organizmu na choroby
  • Leczy choroby skórne, przyspiesza gojenie się ran
  • Wspomaga leczenie chorób układu pokarmowego (wrzody żołądka, dwunastnicy, nieżyt jelit)
  • Działa przeczyszczająco

Na problemy z zaparciami wskazane jest wypicie rano na czczo szklanki wody z rozpuszczoną w niej wieczorem łyżeczką miodu

  • Wspomaga pracę serca, wzmacnia jego wydolność, powodując silniejsze, spokojniejsze bicie (szczególnie miód gryczany i rzepakowy)
  • Pomaga w leczeniu niedokrwistości. Zawarte biokatalizatory stymulują produkcję czerwonych ciałek krwi
  • Poprzez swoje cenne właściwości odżywcze wspomaga oraz regeneruje osłabione siły witalne organizmu po przebytych chorobach, przy wyczerpaniu pracą fizyczną i umysłową
  • Stanowi świetną odtrutkę w przypadku nadużywania kawy, papierosów, alkoholu, leków.

Jedna łyżka miodu obniża zawartość alkoholu w krwi do 18%.  

  • Ma duże znaczenie w prawidłowym funkcjonowaniu dzieci. Wspomaga ich rozwój umysłowy i zwiększa odporność na choroby.

Jak delektować się miodem, żeby możliwie najwięcej skorzystać z jego cennych właściwości?

  • Najkorzystniejsze dla naszego organizmu jest picie miodu rozpuszczonego w wodzie. Rozpuszczamy jedną łyżeczkę miodu w letniej wodzie. Napój ten pozostawiamy na kilka godzin. W ten sposób zwiększamy aktywność enzymów miodowych., np. przygotowujemy go wieczorem, a małymi łyczkami wypijamy na czczo rano.
  • Ważne, żeby  zjadać miód  tak, aby jak najdłużej pozostawał w jamie ustnej. Gdy go potrzymamy dłużej w ustach, może bezpośrednio przedostać się do kapilarów naczyń krwionośnych wyściełających jamę ustną. Co za tym idzie jego działanie jest szybsze. Więc jedzmy  miodek z chlebem lub sam,  ssąc go długo.
  • Miód podgrzany do temperatury 45° C traci większość swoich leczniczych właściwości. Dodany do gorącej herbaty lub mleka pełni głównie rolę słodzika.
MOJE MASAŻE
MASAŻ SHIATSU
MASAŻ SHIATSU
MASAŻ DLA KOBIET W CIĄŻY
MASAŻ DLA KOBIET W CIĄŻY
MASAŻ SHANTALA
MASAŻ SHANTALA
MASAŻ RELAKSACYJNY
MASAŻ RELAKSACYJNY
MASAŻ LECZNICZY
MASAŻ LECZNICZY
indyjski masaż głowy
INDYJSKI MASAŻ GŁOWY
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider
CIEKAWOSTKI
jedzmy miód
ODMIANY MIODU
ODMIANY MIODU
jedzmy miód
previous arrow
next arrow
Slider